USB-kabels USB-info: wat u moet weten over USB-kabels
Extra achtergrondinformatie van Vego VOF


KABEL MENU     DE KWALITEIT VAN HQSS-KABELS     VEGO MENU

USB: inleiding
USB is het letterwoord van Universal Serial Bus. Het is een internationaal gestandaardiseerd systeem voor het transport van signalen tussen een PC en een randapparaat, zoals een printer. USB werkt bidirectioneel, gegevens kunnen zowel van PC naar periferie als van periferie naar PC worden verzonden. USB vervangt de langzame parallelle en seriële poorten, voornamelijk doordat de snelheid van data-overdracht via USB vele malen hoger is. De USB-standaard werd ontwikkeld door onder andere Intel en versie 1.0 werd in 1996 geïntroduceerd.
USB-info: de USB-connector

USB: drie verschillende connectoren
Het zou te mooi zijn als de industrie geen afwijkingen van de ene standaard had verzonnen. Het gevolg is dat u op dit moment geconfronteerd wordt met drie verschillende USB-connectoren:
- USB-A;
- USB-B;
- mini-USB.
USB-A zult u altijd aantreffen op PC's of USB-hub's, de twee overige veel kleinere connectoren kent u onder andere van uw fotocamera of MP3-player (USB-devices).
USB-info: de drie USB-connectoren

USB: slechts 4 signalen!
Een USB-verbinding bestaat slechts uit vier aders:
- Voeding of VCC (+5 V);
- Massa of GND (0 V);
- tweemaal Data (D- en D+).
De twee data-aders zijn uitgevoerd als twisted pair en worden gebruikt om de gegevens differentieel te versturen. Bij een '0' wordt de spanning op de D- pin hoger gemaakt dan de spanning op de D+ pin, en voor een '1' wordt de spanning op de D- pin lager gemaakt dan de spanning op de D+ pin. Het gestandaardiseerde spanningsverschil op de twee data-aders moet minstens 2,5 V bedragen.
De vier signalen hebben gestandaardiseerde kleuren en natuurlijk ook gestandaardiseerde pen-aansluitingen op de connectoren.
USB-info: pennummering van de USB-connector

USB: vijf versies
Er zijn in de loop der jaren vijf versies van USB verschenen, waarvan alleen de eerste drie op dit moment algemeen worden toegepast:
- USB 1.0: datasnelheid tot 1,5 Mbit/s;
- USB 1.1: datasnelheid tot 12 Mbit/s;
- USB 2.0: datasnelheid tot 480 Mbit/s;
- USB 3.0: datasnelheid tot 5 Gbit/s;
- Wireless USB: datasnelheid tot 480 Mbit/s, gemoduleerd op radiofrequenties in de 3,1 GHz tot 10,6 GHz band. WUSB is bruikbaar tot een afstand van 10 meter en gebruikt encryptie voor de beveiliging van de verbinding.
USB-info: de vijf USB-versies

USB: voeding via de kabel
Een bijkomend voordeel van USB is dat deze de stroomvoorziening van de aangesloten randapparatuur kan verzorgen. Iedere USB-kabel vervoert immers tussen de aders rood en zwart een voedingsspanning van 5 V, waarmee muizen, USB-sticks, etc. van voeding worden voorzien. Kleine USB-apparaten hebben dus geen eigen netadapter nodig! USB 2.0 levert maximaal 500 mA en dat is genoeg voor eenvoudige apparaten, zoals een muis. Apparaten die meer stroom vragen moeten hun eigen voeding hebben of kunnen via een USB-hub met ingebouwde voeding worden aangesloten.

USB: hotplugging
Een groot voordeel van de USB-standaard is dat USB-apparatuur aangesloten kan worden zonder de computer te hoeven herstarten. Een eigenschap die hotplugging wordt genoemd.

USB: kenmerken
De voornaamste kenmerken van een USB-verbinding zijn:
Host:
De PC is de host van het gehele USB-netwerk, regelt de communicatie en stelt bandbreedte beschikbaar aan alle aangesloten USB-apparaten. De databus wordt gebruikt om datapakketjes over te sturen, niet alleen voor de daadwerkelijke dataoverdracht, maar ook voor besturingsinformatie. De host is de baas over de bus en neemt het initiatief voor alle data-overdracht.
Kabellengte:
USB-kabels mogen maximaal 5 meter lang zijn. Deze lengte is door de tussenkomst van een actieve hub te vergroten tot maximaal 30 meter.
Devices:
Op één USB-host kunnen maximaal 127 USB-devices worden aangesloten.

USB 3.0: nog sneller
De USB 3.0 is alweer enige tijd als standaard ingevoerd in Nederland. Maar wat zijn voor u nu eigenlijk de voordelen van USB 3.0 naast het feit dat hij 10 keer sneller werkt dan USB 2.0?
USB 2.0 is voorzien van één paar datakabels waar de data-overdracht doorheen gaat. In USB 3.0 is dit verhoogd naar drie paar datakabels. Doordat deze drie kabelbanen volledig van elkaar zijn gescheiden, garandeert USB 3.0 simultane dataoverdracht in twee richtingen. Daarnaast heeft USB 3.0 negen aansluitingen in de pluggen en poorten, in tegenstelling tot de 4 aansluitingen die USB 2.0 bevat. Door zowel de datakabels als de aansluitingen werkt USB 3.0 een stuk efficiënter. Dit met een maximum overdrachtssnelheid van 5 Gbit, oftewel 5.000 Mbit per seconde. Ter vergelijking: bij de USB 2.0 is dit 480 Mbit per seconde. Kortom, USB 3.0 is niet alleen efficiënter, maar ook nog eens heel erg snel.
Uw USB 2.0 kabels zijn niet nutteloos geworden door de komst van USB 3.0. U kunt deze nog steeds gebruiken op de USB 3.0 poorten. Een kanttekening is dat door gebruik van USB 2.0 kabels op USB 3.0 poorten slechts de USB 2.0 snelheid bereikt wordt, dus een snelheid van 480 Mbit per seconde. Omgekeerd gebruik is niet mogelijk, de USB 3.0 kabel past alléén in een USB 3.0 poort.
USB 3.0

USB 3.0: gemakkelijk te herkennen
Behalve dat het binnenwerk van de USB 3.0 plug en poort er iets anders uitziet, is hij ook nog eens duidelijk herkenbaar door de opvallend blauwe kleur binnenin de plug. Ook de USB 3.0 poorten zijn te herkennen door het gebruik van diezelfde blauwe kleur. Kortom, hiermee is de herkenbaarheid van USB 3.0 voor u gemakkelijker gemaakt.

Volg Vego VOF op Twitter
Het laatste nieuws van elektronica postorder leverancier Vego VOF kunt u volgen op Twitter.
Via nevenstaand kadertje kunt u scrollen door onze actueelste tweets.

ELEKTRONICA BLOGS VAN VEGO

VEGO OP TWITTER

VEGO OP FACEBOOK

VEGO OP MARKTPLAATS

VEGO OP PRODUCTS4ENGINEERS

LEUKE, HANDIGE, NUTTIGE EN GOEDKOPE ELEKTRONICA PRODUCTEN VAN VEGO
klik hier voor compleet overzicht

elektronica
elektronica Deze elektronica producten worden in Nederland en Vlaanderen via postorder verkocht door
Vego VOF, Postbus 32.014, 6370 JA Landgraaf (NL)
telefoon: +31(0)45-533.22.00, fax: +31(0)45-533.22.02
Kamer van Koophandel: 14056664, BTW: NL806539331B01
e-mail: verkoop@vego.nl, internet: www.vego.nl